«Αποτελέσματα της Ημερίδας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και του Ε.Ε.Α. για το Μέλλον και τη Βιωσιμότητα των Επιμελητηρίων»

Προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία και ειδικά τον χώρο των επιχειρήσεων αλλά κυρίως οι προτάσεις για την επίλυσή τους, συζητήθηκαν εκτενώς στην επιτυχημένη Ημερίδα που συνδιοργάνωσε το Επιμελητήριο της Αρκαδίας και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας με θέμα “Το μέλλον και η βιωσιμότητα των Ελληνικών Επιμελητηρίων”, ενώ αναλύθηκε διεξοδικά το μέλλον του επιμελητηριακού θεσμού.
Βασικός στόχο της παρέμβασης αποτέλεσε η διαμόρφωση κλίματος συνεργασίας και κοινών στόχων, η ευαισθητοποίηση στις προκλήσεις της νέας εποχής, η ανάγκη λήψης δράσεων από τα Επιμελητήρια, η διαμόρφωση αξιόπιστης σχέσης με τα μέλη και η ανάδειξη του θεσμού.

Στο κοινό κάλεσμα των δύο προέδρων ανταποκρίθηκαν δεκάδες άλλοι πρόεδροι Επιμελητηρίων όλης της χώρας και εκπρόσωποι της Πολιτείας, τονίζοντας με την παρουσία τους αλλά και τις απόψεις που κατέθεσαν, την κρισιμότητα της κατάστασης που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες καθώς και τις προοπτικές αλλαγής του κλίματος.

Στην Ημερίδα συζητήθηκε εκτενώς η άρση υποχρεωτικότητας της εγγραφής στα Επιμελητήρια από την 1/1/2015. Στις τοποθετήσεις τους οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη στήριξης του Επιμελητηριακού θεσμού και την σπουδαιότητα της καταχώρησης των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια με ανταποδοτική ετήσια συνδρομή. Με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας, τα Επιμελητήρια μετατρέπονται σε αδρανείς οργανισμούς και καθίστανται ουσιαστικά ανίκανα στην άσκηση των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων τους. Τα μέλη τους θα στερηθούν τις υπηρεσίες που τους παρέχονται και η Πολιτεία έναν πολύτιμο σύμβουλο, ο οποίος δεν επιβαρύνει καν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η πρόταση στην οποία κατέληξαν οι εκπρόσωποι της Επιμελητηριακής κοινότητας που συμμετείχαν στην ημερίδα, είναι να δοθεί παράταση τριών ετών της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας παράλληλα σε συνεργασία με την Πολιτεία τα κατάλληλα μέτρα για την “επόμενη ημέρα” της εύρυθμης λειτουργίας των Επιμελητηρίων . Στο σύνολο τους οι ομιλούντες τόνισαν την σπουδαιότητα του ρόλου των Επιμελητηρίων για την επιχειρηματικότητα και συνολικά για την ελληνική κοινωνία.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεσμεύθηκε ότι θα επαναφέρει το φλέγον θέμα της υποχρεωτικότητας τόσο εντός της Κυβέρνησης, όσο και στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την τρόικα, ενώ και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει εκφραστεί θετικά στο αίτημα της επιμελητηριακής κοινότητας για τη διατήρηση της υποχρεωτικότητας.

Παράλληλα, υπήρξε και μία σειρά προτάσεων για τροποποίηση της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας και στήριξη του Θεσμού, με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, την στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων προς την εξωστρέφεια, την τεχνολογική αναβάθμιση, την καινοτομία και την αναπτυξιακή προοπτική.

Τους συμμετέχοντες στην Ημερίδα απασχόλησαν επίσης θέματα, όπως η υπέρμετρη φορολόγηση, οι εξελίξεις γύρω από τον ΟΑΕΕ, η ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι προοπτικές του «επιχειρείν» στην Ελλάδα της ύφεσης, η έλλειψη κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την στήριξη των επιχειρηματιών.
Αναλυτικότερα, μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν και που θα τεθούν υπόψη της Κυβέρνησης, ξεχωρίζουν:
-Για τη φορολογία:
Θέσπιση κοινού φορολογικού συντελεστή, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής των επιχειρήσεων.
Πλήρης κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2015.
Μείωση κατά 50% των υφιστάμενων ποσοστών προκαταβολής φόρου.
Επέκταση του αριθμού των δόσεων έως τις 100 για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία.
Εκλογίκευση των προστίμων
Αλλαγές στο σύστημα ΦΠΑ, όπως για παράδειγμα απαλλαγή από την υποβολή δηλώσεων για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με τζίρο έως 25.000 ευρώ.

-Για τον ΟΑΕΕ:
Προστασία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που έχουν πληγεί από την κρίση, όπως δυνατότητα άμεσης ένταξης στις υπάρχουσες ρυθμίσεις για οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αδυνατούν να ενταχθούν στην πρόσφατη ρύθμιση «Νέα Αρχή» με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κατασχέσεις, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, ενώ αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο παύσης εργασιών με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στους επιχειρηματίες και στις οικογένειές τους.

-Για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων:
Δυνατότητα δανεισμού από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με ταχύτερες διαδικασίες και ευνοϊκότερους όρους.
Θέσπιση πλαισίου προστασίας για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και ρυθμίσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Αλλαγές στον Τειρεσία.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γ. Μπουντρούκας, τόνισε:
«Τα Επιμελητήρια μπορούν και οφείλουν να μετεξελιχθούν σε πυλώνες ανάπτυξης και αξιόπιστους συμβούλους των επιχειρήσεων και της πολιτείας. Η κατάργηση των Επιμελητηρίων θα σημάνει και την απουσία οποιασδήποτε εκπροσώπησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που ταλανίζονται καθημερινά από δεκάδες προβλήματα. Σίγουρα υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και τα ίδια τα Επιμελητήρια αναγνωρίζουν τα προβλήματα και είναι έτοιμα να κάνουν το επόμενο βήμα για τον εκσυγχρονισμό τους».
Τα δύο Επιμελητήρια έστειλαν και κοινό Ψήφισμα με τα συμπεράσματα της ημερίδας στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς.
Στην συνάντηση συμμετείχαν:

-Υφυπουργός Ανάπτυξης, κος Κωνσταντινόπουλος
-Γεν. Γραμματέας Εμπορίου, κος Κομνηνός
-Πρόεδροι ή Εκπρόσωποι 32 Επιμελητηρίων
-Πρόεδρος ΓΣΕΒΕ
-Πρόεδρος ΕΣΕΕ
-Πρόεδρος Συνομοσπονδίας Εργαζομένων