Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του τομέα του τουρισμού (Ευρωπαϊκό πρόγραμμα COSME 2014-2020)

Γενικά

Το πρόγραμμα COSME αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων της ΕΕ, στην ενθάρρυνση του επιχειρηματικού πνεύματος και στην προαγωγή της δημιουργίας και ανάπτυξης ΜΜΕ.

Το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για χρηματοδότηση της εταιρείας τους, σε πολίτες που ενδιαφέρονται να ιδρύσουν ή να αναπτύξουν μια επιχείρηση, αλλά και σε κρατικές αρχές που διαμορφώνουν ή εφαρμόζουν σχετικές πολιτικές.

Το πρόγραμμα αποτελεί τη συνέχεια του Προγράμματος Πλαίσιο για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (CIP) και διασφαλίζει τη συνέχεια των πρωτοβουλιών και δράσεων που έχουν υιοθετηθεί κάτω από το πρόγραμμα Επιχειρηματικότητα και καινοτομία (EIP), όπως το Enterprise Europe Network.

Στόχος της πρόσκλησης

Ο κύριος στόχος της παρούσας πρόσκλησης είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού τομέα του τουρισμού βασισμένη σε τρεις θεματικές:
Θεματική 1: Ενίσχυση των τουριστικών ροών σε εποχές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης για ηλικιωμένους και νέους.

Θεματική 2: Πολυμορφία των ευρωπαϊκών τουριστικών προσφορών και προϊόντων – προώθηση διακρατικών θεματικών τουριστικών προϊόντων.

Θεματική 3: Ενίσχυση της τουριστικής προσβασιμότητας – βελτίωση των υπηρεσιών για τουρίστες με ειδικές ανάγκες πρόσβασης.

Για την επίτευξη των στόχων της ανωτέρω πρόσκλησης προϋποτίθενται συμπράξεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα των μικρο- μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Οι πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στην αύξηση των τουριστικών ροών από ηλικιωμένους και νέους θα επεκτείνουν χρονικά την τουριστική περίοδο, κάτι που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της τουριστικής βιομηχανίας.

Η δε προσφορά του αειφόρου βιώσιμου τουρισμού στην Ευρώπη θα διευρυνθεί με διαφορετικές υπηρεσίες και προϊόντα. Περαιτέρω, η υποστήριξη της παροχής τουριστικών υπηρεσιών και προϊόντων σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους, οικογένειες με παιδιά θα αυξήσει την ποιότητα του τουρισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Εν κατακλείδι, η παρούσα πρόσκληση θα αναβαθμίσει την εικόνα της Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού αριστείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιλέξιμοι φορείς

Η πρόσκληση αποβλέπει στην επιλογή συμπράξεων που θα αποτελούνται από 5 ανεξάρτητες νομικές οντότητες δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, την περιφερειακή ανάπτυξη ή σε οποιοδήποτε πεδίο καλύπτει η παρούσα πρόσκληση (εθνικές ή τοπικές/περιφερειακές αρχές και δίκτυά τους ή ενώσεις σε διεθνές, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ταξιδιωτικά γραφεία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ΜΚΟ, δημόσιοι και ιδιωτικοί πάροχοι εκπαίδευσης και κατάρτισης, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια) από τουλάχιστον 4 (για τις θεματικές 1 και 2) και 2 διαφορετικές συμμετέχουσες χώρες (για τη θεματική 3) αντίστοιχα.

Μία σύμπραξη θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 2 μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, 1 εθνική ή περιφερειακή ή τοπική αρχή και 1 ένωση, ομοσπονδία ή οργανισμό που είναι ενεργή στα πεδία της νεολαίας ή σε  θέματα τρίτης ηλικίας, στον αθλητισμό, στη φυσική/πολιτιστική κληρονομιά ή εκπροσωπεί άτομα με ειδικές ανάγκες.

Προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται συνολικά σε:  € 1.700.000 ευρώ για τη Θεματική 1 , κατανεμειμένο ως ακολούθως: 1.000.000 ευρώ για έργα που στοχεύουν σε ηλικιωμένους, 700.000 ευρώ για έργα που στοχεύουν νέους.  € 1.700.000 ευρώ για τη Θεματική 2.  € 2.900.000 ευρώ για τη Θεματική 3.
Επισημαίνεται η δυνατότητα λήψης προκαταβολής που αντιστοιχεί στο 70% της αιτούμενης επιδότησης μέσα σε 30 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης με την αναθέτουσα αρχή.

Προθεσμία και τρόπος υποβολής προτάσεων

Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν μόνον ηλεκτρονικά μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015, ακολουθώντας τη διαδικασία που περιγράφεται στον κάτωθι σύνδεσμο:

Περισσότερες Πληροφορίες

Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, το έντυπο της αίτησης καθώς και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ανωτέρω πρόγραμμα μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του προγράμματος:
https://ec.europa.eu/easme/en/cos-tour-2015-3-04-supportingcompetitive-and-sustainable-growth-tourism-sector-0

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνουν τα ερωτήματά τους (έως τις 23 Ιουνίου 2015) στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: EASME-COSME-TOURISM-CALL@ec.europa.eu καθώς και στο Εθνικό Σημείο Επαφής του προγράμματος (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης- Enterprise Europe Network, υπόψιν κας Γεωργίας Τζένου, τηλ.: 210 7273965, e-mail: tzenou@ekt.gr).

Enterprise Europe Network – Επιμελητήριο Αρκαδίας
Το Επιμελητήριο Αρκαδίας είναι υπεύθυνο για την παροχή των υπηρεσιών του δικτύου Enterprise Europe Network σε όλη την Πελοπόννησο.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας:
Επιμελητήριο Αρκαδίας
Enterprise Europe Network
25ης Μαρτίου & Πανός 21, Τρίπολη 22100
Τηλ.: +30 2710227141, +30 2710237123
Fax: +30 2710233738
E-mail: tzanetopoulou@arcadianet.gr , info@arcadianet.gr
Υπεύθυνη Δικτύου: Ευγενία Τζανετοπούλου